Sve kuhinje sveta na jednom mestu!

“Kuhinje sveta” je međunarodni festival koji budi sva čula, ukuse i želje. Tu se jede, uživa, informiše i razvijaju zdravije navike kažu organizatori. Sa kreativnom direktorkom Danijelom Pantić Conić razgovarali smo o sadržaju predstojećeg festivala i pogodnostima za posetioce i izlagače. Danijela otkriva da na jednom mestu možete videti međunarodne kompanije, ambasade, proizvođače posuđa i opreme za pripremu i serviranje hrane, nacionalna jela zemalja sveta, raznovrsne namirnice, proizvode i brendove. U nastavku pogledajte koji vas noviteti očekuju na festivalu Kuhinje sveta.

Po čemu se festival Kuhinje sveta razlikuje od drugih festival sličnog formata?

Festival “Kuhinje sveta” razlikuje se od drugih festival u nekoliko segmenata. Najpre, naš festival promoviše razlitiče kuhinje sveta, pripremu i serviranje hrane. Gosti prvog festivala bili su  ambasada Indonezije i pomoćnik ambasadora Makedonije. Samo kod nas su gosti mogli da probaju argentinske slatkiše, pravljene po originalnom receptu, prave francuske sireve iz Savoje i španske čokolade. Festival zaokružuje ceo koncept u pripremi i serviranju hrane – od zrna do trpeze, od semena do gotovih jela. Pored toga, na festivalu učestvuju i proizvođači opreme i posuđa za pripremu i serviranje hrane.

Tokom dva dana festival održavaju se radionice i predavanja poznatih kuvara i blogera koja su otvorena za sve. Pored obrazovnih radionica koje mogu mnogo doprineti zdravlju celog organizma, poznati indonežanski kuvar spremao je originalna jela koja se spremaju u restoranima u Indoneziji. Festival je ugostio i poznate ličnosti, blogere, ljubitelja hrane, Maju Volk, Slobodana Stefanovića, Oliveru Rosić, Keti the Cook, Maju Petrović… Govorili smo i o bezglutenskoj ishrani, sirovoj hrani, veganskim gurmanlucima, pripremi hrane za decu… U Beogradu smo organizovali i čuvanje dece i radionicu spremanja hrane za male kuvare.

Zaista se trudimo da osmislimo za svakog po neki segment, od degustacije, kupovine, radionice, predavanja ili igre!

Autor fotografije:
Željko Sinobad

Organizavali ste festival i u Crnoj Gori, te nam recite kakva iskustva nosite i da li je plan da se i u drugim zemljama u regionu organizuje ovako nešto?

Iskustvo s Crnom Gorom bilo je veoma poučno za nas. Mnogo je lakše organizovati događaj kada imate partnera koji razmišlaju na isti način kao i vi i koji mogu da vas isprate u svemu. U suprotnom, potrebno je sve staviti na papir i držati se ugovora. Svakako bismo želele da organizujemo festival i u drugim zemljama, ukoliko budemo imale partnera koji može da ispuni sve zahteve i visoke standarde koje smo postavili za sam festival. Ono što mene najviše raduje jeste i činjenica da na KITCHEN TV uskoro ( od 26.12.2018) kreće moja emisija VEGEIZAZOV u kojoj spremam raznovrsna veganska jela i napitke. Serijal od 20 emisija stalno će se emitovati u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Herzegovini, Makedoniji, delu Bugraske, Švedskoj i svuda gde se, preko satelita prikazuju naši kanali.

Šta posetioci festivala Kuhinje sveta mogu da očekuju od predstojećeg događaja koji je u martu 2019. godine?

Za naredni festival, koji se održava 9-10. marta 2019. U KOMBANK dvorani, planiramo da ubacimo još jedan segment – hranu na filmu! Tokom drugog vikenda festival u Beogradu, u Kombank dvorani, biće prikazivani filmovi drugih zemalja u kojima “jednu od glavnih uloga igra” upravo, hrana! Dakle, zabavni deo biće ispunjen projekcijama, a drugi segment ispuniće paneli na koje ćemo pozvati poznate proizvođače hrane i pića da govore o aktuelnim temama u industriji hrane.

Koje pogodnosti ste omogućili izlagačima?

Cilj nam je da, kao i prethodne godine promovišemo namirnice i hranu iz Srbije i da našim ljudima predstavimo strane specijalitete i kuhinje. Zbog toga i pozivamo medije da nam se pridruže, da pišu o zanimljivostima iz drugih kuhinja, a za uzvrat, naši medijski partneri dobijaju gratis prostor za svoj promotivni pult i medijsku promociju na našem sajtu www.kuhinjesveta.com

Trudimo se da pomognemo svim našim izlagačima u boljoj promociji i plasmanu usluga i robe, posebno malim proizvođačima koji još nemaju dovoljno sredstava da ulože u marketing. Želimo da se naši izlagači vide i da se za njih čuje posle našeg festivala i da što više ljudi proba njihovu ukusnu hranu ili usluge koje nude.

Autor naslovne fotografije: Aleksandar Despotović, TV KITCHEN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *