Zemlja gostoprimstva i dobre hrane!

Bugarska kuhinja je raznosvrsna zahvaljujući geografskom položaju zemlje i toploj klimi koji omogućavaju povoljne uslove za uzgoj povrća, voća i biljaka. Na ovu kuhinju uticaj ima celi Balkan i okolne zemlje, posebno Grčka i Turska. Većina jela se peku u pećnici, a manje prže, sem kad je o grilovanju reč što praktikuju Bugari. Povrće je toliko omiljeno da mnoga jela postoje i u dve verzije, s mesom i bez njega. Naše komšije često pripremaju čorbe, a kada je o mesu reč najviše konzumiraju svinjsko, pileće i na kraju jagnjeće meso, rekli bismo slično kao i mi. Hranu uglavnom pripremaju u zemljanim posudama, što posebno doprinosi ukusu jela. U Bugarskoj se jako cene mlečni proizvodi i hleb kao osnovna namirnica. Odlika ove kuhinje su i začini, od kojih najčešće koriste mlevenu papriku, beli luk, peršun, mirođiju, a od ulja upotrebljavaju orahovo, susamovo i maslinovo pored suncokretovog.

Kao i kod nas, ovi veliki gurmani ručak počinju salatom, od povrća ili turšijom, uz rakiju. Mogu se pohvaliti rakijama od grožđa, šljive, ali i mastikom. Uz rakiju se pored salata služi, nama poznato meze, što podrazumeva kobasice, sir, jaja, ali i supu sa jogurtom i krastavcem. U zimskom periodu Bugari uživaju u grejanoj rakiji u koju dodaju med. Tradicionalni slatkiš je baklava koja se generalno svuda na Balkanu jede. U Bugarskoj se pije i kafa, koju kao i kod nas zovu turska kafa.

Sve u svemu Bugari su jako gostoprimljiv narod, i sigurno će svoje goste ugostiti najlepšim specijalitetima svoje zemlje, kao što su ćufte i ćebapče, feta, šopska salata… Za ljubitelje mesa i krompira evo recepta za Bugarsku musaku, koja je nešto drugačija od naše.

Sastojci: 

1 kg krompira

500-700 g mešanog mlevenog mesa

3 kašike ulja

crvena paprika

šargarepa

glavica luka 

2 kašičice mlevene paprike

4 jaja

4 kašike kiselog mleka

3 šnita mesnate slanine

so i biber po ukusu

Priprema: 

Na ulju prodinstajte luk, papriku i šargarepu, a potom dodajte seckanu slaninicu, meso, na kocke nasečen krompir i začinite mlevenom paprikom. Dodajte čašu vode i izručite u tepsiju. Pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. Umutitte jaja i kiselo mleko, dodajte so, biber i prelijte musaku, nastavite pečenje još 10 minuta na 200 stepeni.

Prijatno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *