Dobro došli u kraljevstvo Milkice Crevar!

Spread the love

Osim ljubavi prema kuvanju pokretač za blog je i velika ljubav prema fotografiji. Milkica Crevar, autorka bloga Mimi’s Kingdom je pored hrane i fotografije, zaljubljenik u prirodu, baštovanstvo, život… Za magazin FOOD okriva da je ona šef u svojoj kuhinji, a ne suprug koji je kuvar, ali da joj dosta pomaže i da je podrška za sve njene projekte. U nastavku intervjua zavirite u malo kraljevstvo sjajne food blogerke, pogledajte recept koji nam je dala, kao i to kakvo pivo pravi…

Na fotografijama primećujemo da vodite računa o stajlingu hrane. Gde nalazite inspiraciju? Mnogi stavljaju akcenat na hranu, tamnu pozadinu, rustične detalje, da li je to trend?

Inspiraciju najviše pronalazim u prošlosti mog rodnog kraja, Korduna. Iako trenutno deluje kao da su te rustične fotografije trend, za mene to nije važno. Volim rustično nevezano za fotografije hrane. Blizu moje kuće se nalazi stari buvljak na kom uvek kupujem starinske čajnike, tanjiriće, krpice i sve ostalo što me dodatno inspiriše. Pokušavam da za svaki spremljen recept smislim priču, pa prema toj priči kreiram fotografiju. Te priče su nekako spontano uvek inspirisane prošlim vremenima. Doručak u kolibi na planini, ručak u voćnjaku na selu, večera u hladu drveta… Moja velika inspiracija je i priroda i moj vrt.

Milkica Crevar

Obzirom da je Vaš suprug kuvar, koliko je on uključen u ono što radite, da li daje sugestije, pomaže ili je samo degustator hrane?

U suštini je samo degustator. Pruža mi podršku u svim projektima koje radim, daje svoj sud o hrani koju spremam, ponekad je model na fotografijama, ali ne meša se mnogo. Pošto trenutno (već duže vreme) radi kao sushi majstor, a poznavalac je i kineske kuhinje, tu se sa njim puno savetujem, a ponekad mu prepustim kuhinju. Već dugo imam plan/želju da na blogu imam više recepata azijske kuhinje. Jedan od najpopularnijih recepata na blogu je Povrće na kineski način, a to je spremao suprug. 

Naišli smo na podatak da pravite homemade pivo, da li planirate da proizvodnja istog izađe iz dosadašnjih okvira i dođe do širih konzumenata?

To nam je plan već duže vreme, ali nismo finansijski u mogućnosti da ga ostvarimo. Naše pivo je stvarno dobro, a to su potvrdili i mnogi degustatori. Suprug ga je nekoliko puta nosio na okupljanja pivara i svima se dopalo. U pitanju je klasični Indian Pale Ale aromatizovan matičnjakom iz naše baste. Veoma smo ponosni na njega. U budućnosti ćemo sigurno probati i druge arome, pa i vrste piva.

Jel možete da date Vaš omiljeni recept čitaocima magazina FOOD?

S obzirom da sam gore već spomenula čuveni recept Povrće na kineski način, a i to je naš porodični omiljeni ručak, taj recept bih podelila sa čitaocima.

 • 150 g svežih paprika (1-2, najbolje različitih boja)
 • 150 g šargarepe
 • 170 g krastavca
 • ½ srednje glavice kineskog kupusa
 • 100 g brokolija (i cvetići i stabljike)
 • 20 g suvih bukovača
 • 30 g šitake pečuraka
 • 20 g suvih različitih kineskih pečuraka (nije obavezno)
 • 100 g kikirikija pečenog
 • 50 ml soja sosa
 • 2 kašike ribljeg sosa
 • 1 kašičica pirinčanog sirćeta
 • 1 kašičica oyster sosa
 • ½ kašičice ljutog sečuan sosa
 • ulje za prženje povrća

Sve vrste povrća isecite na štapiće. Kod brokolija odvojite cvetova od stabljika jer ćete ih zasebno pržiti. Kineski kupus isecite na rezance. Suve pečurke prelijte sa vodom i ostavite dvadesetak minuta da se rehidriraju. Rehidrirane gljive isecite na rezance.

Sipajte u vok oko ½ l ulja. Pripremite metalnu cediljku iznad neke šerpe. Ulje u voku zagrejte da bude veoma vrelo. Povrće možete pržiti pojedinačno, po vrstama ili grupišite vrste slične strukture. Svaku vrstu povrća ubacujte na vrelo ulje i kratko propržite. Povrće treba malo da omekša, ali da ipak zadrži malo svoje hrskavosti. Potrebno vreme zavisi od vrste povrća, vreline ulja i veličine štapića. Prženo povrće izvadite šupljikavom kašikom ili, ako vam je lakše, kompletan sadržaj voka prespite u cediljku, pa oceđeno ulje vratite u vok i ponovo zagrejte. Nastavite dok ne ispržite sve vrste povrća i pečurke. Možete sve što ste ispržili stavljati u istu posudu.

Pečeni kikiriki dodajte u prazan vok (mastan od prženja povrća) i kratko propržite. Kikirikiju dodajte soja sos, riblji sos, pirinčano sirće, oyster sos i sečuan. Kratko izmešajte i ostavite samo da proključa pa u vok vratite prženo povrće, sklonite odmah sa ringle i izmešajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *