Budimka, srpska kraljica!

Jabuka Budimka ili u narodu poznata kao Đula potiče sa istoka ali se u Srbiji gaji od davnina i smatra se autohtonom sortom. Smatra se da ime potiče od stare župe Budima, Donjih Vasojevića, gde je Sveti Sava osnovao jednu od dvanaest episkopija („U Budimu Hram Sv. Georgija“ – danas manastir Đurđevi stupovi), gde su na manastriskim imanjima gajene odabrane voćke i odatle razmnožavane dalje.

Cveta srednje kasno. Bujna je i dugovečna. Otporna je prema zimskim i poznim mrazevima. Dobro je oprašuju: Jonatan, Crveni i Zlatni delišes. Plod je srednje krupan. Meso ploda je beličasto, čvrsto, slatko do blago nakiselo. Vreme zrenja je druga polovina oktobra.

Organska proizvodnja

Može se gajiti organski, ali treba uzeti u obzir da je jabuka brdsko-planinskog područja, i uspeva do 800 metara nadmorske visine. Izuzetno dobro podnosi transport. Stablo je zdravo i snažno. Rađa redovno i obilno. Više se koristi kao industrijska, a manje kao stona sorta, jer meso nije dovoljno sočno. Srednje je otporna prema prouzrokovačima pepelnice i čađave krastavosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *