Sve vrste bibera!

Biber je nezaobilazni začin u gotovo svim jelima, kako u svetu tako i kod nas, iako se kod nas nikada nije gajio. Ovde se možda najčešće koristi crni biber, a ređe crveni, beli, zeleni…. u svetu zapravo postoji 9 vrsti bibera koji se razlikuju po načinu na koji su dobijeni i svaki od njih ima drugačiju namenu.

Crni biber se dobija tako što se ubere nezreo plod koji se kuva i suši. Crveni je potpuno zreo biber. Beli biber su sušene semenke zrelog ploda i dosta je jači od crnog, dok je zeleni sušeni nezreli biber.

Za ove bibere smo manje više znali ali postoji još vrsta bibera, neki od njih je i teličeri biber koji je krupniji crni biber i samim ti je manje ljut. Indijski dugi biber ne podseća na zrno bibera, drugačiji je i teže se uzgaja. Postoji i roze biber koji ne pripada porodici bibera već oraha, sa voćnim ukusom i veoma malom ljutinom. Sečuanski biber kao i roze nije iz porodice bibera i kako sam naziv kaže ime je dobio po Sečuanu, kineskoj provinciji. Inače je najpopularniji začin u toj mnogoljudnoj zemlji, sa ukusom koji izaziva osećaj utrnulosti.

Koji biber izabrati je stvar ukusa ali zavisi i od recepata, pa tako uz meso ide crni biber, za ribu, bele soseve koristi se beli, a zeleni za salate i supe.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *