Ekonomija hrane

U poslednjih nekoliko godima sistem trgovinom hrane se drastično promenio.Trendove u ekonomiji hrane diktiraju sada i agro-ekonomija kao i gastronomija.

Glavne teme su vertikalni prenos cena u lancu snabdevanja hranom kako bi cene na globalnom nivou bile stabilne. Na ekonomiju hrane danas utiču mnogo faktora a to su potražnja potrošača,deljenje dobiti,tržišna snaga i strategija određivanja cena a treba dodati na to i nove gatronomske trendove.

Novi trendovi u ekonomiji hrane traže i nova znanja i obrazovanja ,nova zanimnja. Univerzitet Singidunum je to prepoznao i otvori smer Ekonomija hrane. Za razliku od drugih nastavnih programa iz ove oblasti  u svetu ovaj Beogradski univerzitet je u potpunosti poslušao tržište i u nastavni program uvrstio sva tri segmenta ekonomiju,hranu i gastronomiju.

Na univerzitetu  su nam rekli  :

“Na ovoj izbornoj opciji se, osim opšteobrazovnih predmeta iz oblasti ekonomije i turizma, izučavaju i uskostručni predmeti kao što su restoraterstvo, međunarodna gastronomija, tehnologija životnih namirnica, hrana i održivi razvoj, principi ishrane i rekreacije i sl.

Studenti se na smeru Ekonomija hrane upoznaju sa mikrobiološkim, hemijskim, fizičkim, senzornim kvalitetom hrane, uče o tehnološkim procesima proizvodnje namirnica, o njihovoj hranljivoj vrednosti, o sistemu kvaliteta hrane u ugostiteljskim objektima i trgovinskim lancima, o kulturnim i geografskim aspektima hrane, a osim toga stiču i neophodna znanja iz ekonomskih oblasti kako bi mogli uspešno da rukovode distribucijom i prodajom hrane”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *