Suze mediterana i najskuplji začin na svetu

Malo ukusa je dovoljno da izoštri vaša čula i da vas povede na kulinarsko putovanje. Mastika je jaka ali, takođe jedinstvena i vredno blago koje se može naći samo na prelepom ostrvu Hios.

Mastika sa Hiosa, koja je ostavila veliki utisak na inostranim tržištima, uspešno se koristi od antičkih vremena u farmaceutske svrhe zbog svojih lekovitih svojstava, za pripremu kozmetike i parfema, kao i za kuvanje i konditorske proizvode. To je prirodna smola koja dolazi iz drveta mastike i duguje svoj nastanak vulkanima u obližnjem moru; otuda i njena “eksplozivna” aroma.

Šafran je zaista jednako dobar kao i makedonsko sunce koje ga “neguje”! Toliko jedinstven da zasluženo drži prvu poziciju na listi najboljih svetskih šafrana.

Sušeni žigovi cveta čine dragoceni šafran, a malo vlakana ovog jedinstvenog sastojka koji se uzgaja samo u Kozaniju je dovoljno da pretvori jednostavan pirinač u ukusnu gozbu ili piletinu u rajsko jelo. Njegov autentičan ukus, neverovatna aroma i neuporediva boja – poput boje grčkog zalaska sunca – čine svako jelo egzotičnom avanturom.

Šafran je poznat po tome da se bori protiv zgrušavanja krvi, ojačava organizam i odličan je antioksidant. Takođe poboljšava moždanu funkciju, a posebno memoriju, dok se u prošlosti koristio za borbu protiv bolova, groznice i nesanice. Pre nego što ga upotrebite, stavite ga u posudu sa malo vode i ostavite ga do dva sata tako da može da pusti svoju boju. Šafran možete koristiti čak i dok služite jelo, pogotovo sa supom. Ako ga koristite u testu, najpre ga prvo potopite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *